Jak zachować zdrowie zimą? Znamy dobry przepis. Sprawdź! [wideo]

Sylwia Gawkowska 20-12-2022, 19:08
Telewizja Republika

Warto połączyć dobre z pożytecznym i wybrać się do lasu, nie tylko na spacer, ale również w poszukiwaniu wielu bogactw naturalnych, które następnie możemy wykorzystać w naszej kuchni. Wszystko to, dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej gospodarki leśnej. Wśród drzew rośnie pod dostatkiem wiele rodzajów owoców, grzybów, a także ziół. Rośliny te, są nie tylko źródłem witamin, ale również składnikiem wielu doskonałych dań i przetworów. Jak wartościowe i zdrowe potrawy możemy stworzyć ze składników znajdujących się w polskich lasach? Zapraszamy do obejrzenia nowego programu „Dania z dziczyzny”. Polecamy!

 Przepis na słoninę (sało).

Do przygotowania potrzebujemy:

- Słoninę z dzika;

- Prażona cebula;

- Liść laurowy; 

- Ziele angielskie; 

- Pieprz ziarnisty;

- Sól. 


Słoninę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wrzącej wody, następnie dodajemy prażoną cebulkę, szczyptę pieprzu ziarnistego, kilka listków laurowych, ziele angielskie oraz sól.  Słoninę parzymy na bardzo mocnym ogniu około godziny. Po wyjęciu obtaczamy w ziołach i przyprawach.


Najlepiej smakuje podawana z chlebem słowiańskim. Smacznego!

 

 Herbata ze świeżych pędów malin i jeżyn.

Do przygotowania potrzebujemy:

- Zielone pędy maliny; 

- Zielone pędy jeżyn;

- Korzeń kałganu;

- Miód.



Do gotującej się wody wrzucamy pędy z malin oraz jeżyn, kałgan, czyli słowiańską odmianę imbiru oraz miód spadziowy. Całość gotujemy kilka minut. Na zdrowie!

Źródło: Telewizja Republika

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy