Coś na ząb dla miłośników leśnej kuchni. Prawdziwy dziki schab [wideo]

Sylwia Gawkowska 23-12-2022, 15:39
Artykuł
Telewizja Republika

Dziczyzna to mięso szlachetne i wyjątkowe, znane w polskiej kuchni praktycznie od zawsze. Cechuje się wyrafinowanym smakiem oraz zapachem, które zawdzięcza temu, że zwierzę żywiło się naturalnym, leśnym pokarmem. Mięso cenione jest za niski odsetek tłuszczu, a także za wysoką zawartość białka oraz cennych składników odżywczych i witamin. W tym odcinku programu „Dania z dziczyzny” zapraszamy na pełną smaku ucztę, będziemy przyrządzać schab z dzika na uzbeckiej patelni. Polecamy!



Składniki:

  • Schab z dzika

Przyprawa Karola:

  • Sól 
  • Świeży czosnek
  • Tymianek
  • Lubczyk
  • Kolendra
  • Suszona kozieradka
  • Ziele angielskie
  • Mięta suszona
  • Estragon


Sposób przygotowania:

Schab z dzika kroimy na plastry, podobnie jak na tradycyjne schabowe. Nie przyprawiamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy mięso. Obsmażamy z obu stron. Po zdjęciu z patelni obsypujemy mieszanką ziół (sól, czosnek, tymianek, lubczyk, kolendra, suszona kozieradka, ziele angielskie, mięta suszona oraz estragon). Smacznego!


Źródło: Telewizja Republika

Komentarze
Zobacz także
Nasze programy